Monday, December 31, 2012

Last Story for 2012

Assalamualaikum wbt....

Dari pregnancy week 8 sampailah ke week 30, tiada sebarang story. I'm not good in writing...takut meleret-leret n sendiri pun boring nak baca....hahahahah. My pregnancy went well cuma check-up week 28 dapat teguran dari nurse yang i lost weight almost 1kg. Naik salah...turun pun salah. Baru-baru nih pun timbang kat umah pun turun gak sebyk 800gm. Sedang berusaha utk makan lebih banyak. Diakui....skang agak malas utk makan. Keinginan nak makan masakan ibu n mertua but they seldom here. Kalau datang pun sekejap jer, so serba salah nak minta apa-apa, so diamkan diri jer. Selalu if masak masakan mereka macam almost jadik but since pregnant nih, selalu cam tak jadi, tawarlah, kuah cairlah, santan xcukuplah....entahlah....xkena dgn tekak nak yg ori gak but what to do...kena redha n cuba cari kat kedai yg hampir2 sama. Keinginan lain memang takda....snacks/ice cream/coklat yg mmg dulu sgt suka, skang mmg xsuka. Skang akan melalui check-up every 2weeks so hopefully tiada masalah. Masa hari tuh pun dah kena minum air gula n Alhamdulillah resultnya normal. Baby is very aktif n hope dia terus aktif sampailah saat kelahirannya nanti.

Emosi wise mmg agak kurang stabil. No support from family side. Ada yg amik tau n ada yg buat tak tau. Kenapa nak suh org amik tau pun, i pun tak tau. Inilah yg dikatakan emosi xstabil. We banyak handle sendiri dari anak sakit sampailah sihat sampai sakit semula sihat semula, sekolah, concert, hal ehwal rumah dll. Bibik skang agak "tak tau nak cakap camna" punya keadaan. Sumtime dia ok sumtime dia k.o. Kadang-kadang dia cuba ngelak utk buat kerja yg biasa dia buat dan harapkan i yg tengah sarat mengandung utk buat. I plak bukan jenis yg suka nak remind/arah/cakap benda yg sama selalu so kenalah buat sendiri. Gaji still demand tinggi but byk kerja gak yg i kena buat. Masak sudah pasti mmg i masak. If i takda mood/penat nak masak, dia pun takkan masak n sian anak2 merenggek lapaq n she will just ignore...kadang2 nak bagi bdk2 diam, dia hulurnya snacks/jajan/benda2 yg xsihat. Alahai...geram jugak but i xnak repeat benda sama selalu coz xnak dia terasa but my kids camna plak kan. So, dalam keadaan xlarat jugaklah i kena turun n masak for my kids. I plak jenis geli tengok sinki berlumut, bila dah pesan, dia buat tapi buat ala kadar. Dia tak bersihkan part yg bawah bekas pinggan, tempat ayaq berkumpul n berlumut. So, malas nak pesan kali kedua, so i jugaklah yg menyental keseluruhan sinki dgn alihkan brg2 lain dahulu (thats the way that i want it to be done). I tunjuk kat dia to do this way next time every 2weeks/mth but xbuat gak until i ask to do it. Alahai...penatlah asyik nak suruh. Kemas bilik pun camtu, dia akan sapu surface yg dia nampak sahaja. Bawah katil or celah almari mmg takkan buat punya. So i jugaklah yg tgh memboyot nih alih2 katil/almari menyapu n mengemop. Hubby marah gak nape i buat kerja berat2, what i can say is i lebih puas buat sendiri dari harap kat dia. Same goes to bilik air yg i kena basuh sendiri utk puas hati, if harap dia mmg banyak celah yg termiss/tak ambil port. My doter yg sulung pun dah pandai pointkan tempat yg dia geli coz still there, xbersih. Adakah i nih cerewet??? Errrmmmm, if anyone knows my mum, they know why i'm also like that...heheheheh
Mak mmg seorg yg sgt particular pasal kebersihan. Dari kecik everyday rumah kena sapu n mop....everyday mopppp....luar dalam porch keta dapuq bilik etc everyday!!! Bilik air kena basuh sekali seminggu n air kolam kena tukar bila dah warna xjernih n tukar means kena masuk dlm kolam n sental. N mangsa yg kena buat semua benda itu adalah I, not my sister. Alasan mak, adik kecik lagi. Fine....mmg i mangsa dera mak dan impactnya sampai hari ini!!!
Apa yg buat i terkilan is i tak kisah sgt dgn sikap acuh tak acuh bibik....but i terkilan why u being so demanded, i accept your demand but there's no any improvement but gettin worst. I dah cakap kat hubby...i dont need a maid after this coz i can handle it. Hubby insist to remain her coz he cant help me with the house chores n xmau pening2 pikir pasai mana nak transit anak after school or mana nak hantaq baby. He cant help me coz dia bukan jenis yg nak tolong mop/sidai baju/mandikan anak2 or whatever that hubby could help a wife. He rather to have bibik yg xperform asalkan dia xperlu nak buat apa2. And he knows if bibik tak boleh buat....I can do it!!! Arrrggghhhhhhhhhhh!!!!
Bibik dah 6yrs dgn kami n mayb dia dah bosan n if we make any new arrangement, pasti dia tak suka coz dia akan banding dulu takda jadual kerja kenapa skang nak ada plak, why, dunt trust her anymore kerrr??? pastu merajuk n satu kerja plak nak pujuk n jelaskan maksud sebenar. Alahai.....itu kisah bibik since dah akhir tahun....so ini dianggap appraisal dia lah ekk. Now, i cuma leh doa n mohon ditunjukkan jalan yg buat i happy n settlekan kemelut di atas. Mayb i kena redha terus keep her walaupun xsebagus mana n telan apa yg kurang n kenalah sama2 jadi bibik jugak walaupun u dah pay dia banyak or mayb dia xnak sambung n moga Allah permudahkan urusan kami nanti, Insya Allah.

Lately i have an issue with Mak. Since blog i nih xdaq sapa yg baca so want to keep it as a record. i understand mak yg semakin dimakan usia akan menjadi sgt sensitif. but my Mak, she is not only sensitif but demanding jugak. She cant take any suggestion n want everyone to agree with her walaupn ia xconvenient. Last time masa dia dah abis operate matanya, memang i yg jemput dia dr hosp kuala pilah n bring her at my home, senang i nak jaga nak bawa dia ke hosp putrajaya for follow-up. My sibling yg lain mmg xambil port. They only call her but never visit her. Fine, depa bz kut. I suggest mak to continue operate her another eye kat ptrjya sahaja since i dah boyot n senang i leh drive/.fetch her from hosp since sibling lain pun xamik sebrg port pun, so its ok i'll incharge. But mak insist nak buat kat kuala pilah jugak. Ok, xpalah ikut je lah kehendak dia. But i said boleh tak dia minta my brother/sister to fetch her from there n come to my house so i can take care of her during recovery period. Dia taknak!!! Dia kata dia boleh handle sorang diri n said dia nak balik rumah dia terus after operate n follow-up pun dia leh buat sendiri gak. She rather to do it by herself rather than nak minta my sibling utk bantu dia. She said she cant trust them since they can buat xamik port macam dulu. Adakah mak masih mengharapkan i jugak to go to kuala pilah n settlekan semua walaupun pada waktu itu i dah sarat mengandung. Why she keep on pushing me n let me being in a stage of serba-salah. I xsampai hati but my body could not allow me to do that. If i xpregnant, i didnt find any difficulty to help my Mak. Why she being so biased? I wonder how my sibling leh buat tak tahu? Adakah mereka anggap yang apa-apa pun yg terjadi, Jue will take care of everything so no worry, let sleep peacefully!! I sgt geram dgn mereka but i dunt have a gutt to say it to them coz i xnak keruhkan keadaan. If i yg suruh mereka buat, i risau mereka rasa yg i arah2kan mereka utk buat but heyyy ini adalah tanggungjawab bersama, silalah play part but who am i to say it. So, till now, tiada solution. mak tetap dgn pendiriannya n i cuma leh berdoa agar semua dipermudahkan dan dilembutkn hati adik-beradik utk turut membantu bukan saja utk mak mereka tetapi turut mengasihani keadaan i yg tak mengizinkan ini. Alahai.....



On top of every sad thing yg berlaku, I sangat bersyukur akan kurniaan Allah of me having beloved hubby n anak2 with me. Alhamdulillah, anak2 tidak pernah mengecewakan i malah memberikan kegembiraan berlipat2 ganda sehinggakan i lupa yg i ada byk masalah lain. My anak2' happiness bits everything all, penat serabut kekusutan kekecewaan terkilan etc hilang when i saw their smile, their cheeky attitude, kasih sayang, peluk cium......penawar kepada segala sakit yg i alami. Anak dlm tummy ini juga turut memberikan kegembiraan tersebut coz dia pun seolah-olah mengeletek tummy i every nite tanpa gagal sejak 5 bulan kehamilan. I syukur Allah masih kasihkan i dgn memberikan rezeki kepada kami walaupun keinginan utk memiliki anak lelaki itu agak samar utk kali ini but as for me anak tidak kira jantina adalah zuriat kami yg telah diamanahkan olehNya untuk kami didik menjadi anak soleh/solehah. Kami nekad utk membesarkan mereka dgn kasih sayang yg mana hanya dari kami sahaja yg boleh mereka harapkan dan akan tegas utk kebaikan mereka juga. Kami juga perlu adil supaya tiada yg terkecil hati bahawa kasih sayang itu adalah sama rata dan tiada pilih kasih antara anak-anak. Coz hubby and i dah rasa betapa pedihnya perasaan bila ada yg pilih kasih dan kami tak mahu anak2 kami turut merasakan benda yg sama.

I rasa sgt bersalah kerana tidak masukkan adik ke sekolah yg bagus seperti kakaknya dulu but i sedar lebih awal dan kami sgt gembira kerana bertindak awal dari membiarkan adik terus di sekolah lama. I selalu underestimate adik but she has proved me wrong that she is more independant n strong dari kakaknya. Adik tidak mendpt perhatian sepertimana yg kakak dapat masa dia kecik dulu dari atuk, nenek, aunty, uncle coz dia mmg seorg yg pendiam dan sukar didekati. Mungkin juga sebab dia sudah bersama bibik dan memikirkan bahawa its ok coz adik in a good hand of bibik. I pun kadang2 begitu juga, membiarkan adik ke sekolah bersama bibik n let her spend more time with bibik membuatkn dia agak anti-sosial n kurang rapat dgn sedara-mara. But itu adalah karekter adik yg tak semua org faham but kini i telah mengambil beberapa action for her not to be left-out from others. Kadang-kadang aku kesian gak tgk bila Tok Ayahnya (the only atuk that they have since my dad dah tiada) selalu peluk kakaknya bila they came for visit but adik agak sukar nak peluk2 coz dia malu. kakak pun agak rapat dgn toknya coz dulu masa pengasuhnya meninggal dunia, tok ayahlah yg babysitt kakak for almost 2weeks. So tak kata kat depalah, kita akan jadi rapat bila kita sentiasa bersama but lately bila mereka only spend less than 1day with them, they sampai malam n the next morning dah tepaksa balik coz ada commitment lain, mulanya i xrasa apa2 but since kakak dah pandai meluahkan perasaan, i sumtime could not find an excuse to give to them, ada satu hari tu kakak tanya i why dia bangun pagi tengok tok dah takda coz she want to show her lukisan to them, i tetiba menangis ntah apa-apa ntah.....sila salahkan progesterone i k. I dapat rasakan yg my doter need sumthin else than us. Ye betul kami selalu memberikn perhatian n love to them but they want the same but from someone else, kepelbagaian rasa kuttt. Pernah juga kami ajak toknya berjalan-jalan bersama kami but that never happen since mereka juga ada hal yg lebih penting lagi. Anak2 pun ada tanya why they dun want to ikut but kami byk diamkan jer....i think anak2 pun dah boring asyik keluaq dgn kami jer kuttt since they already know our style of berjln2.....makan, beli brg, amik gambar blablabla....heheheheh....macam kita juga balik2 kat tempat kerja yg sama dgn bos yg sama...bohsan jugak kan....same goes to them. Its not fair for me to say that toknya not being fair coz i understand kasih sayang tidak boleh dipaksa n kekurangan spending time bersama mungkin contribute ketidakakraban mereka since they stay far away jugak. So, we tried to minimize that situation n akan terus cuba mencari aktiviti pabila semua org free. If xdapat then kami kena cari alternative lain gamaknya.
 
 
Adik baru-baru ini telah diberi anugerah "New Impressive Award" from SmartReaderKids. Actually dia demam 3days before. Pada pagi concert temp dia mencecah ke 41.0'c. Kami dah risau, masuk ubat pungung, temp tak surut2. Berkejar kami ke Hosp Pakar An-Nur. Ingat nak buat blood test but doc said no need coz skang masih dalam tempoh badan fight with the virus since adik dah mula antibiotik for 3days. Kami akur n doc sarankan utk beri ubat minum walupun dah masuk punggung but diff kind of ubat. Seling seli between paracetamol n pain killer (vorrent). Demam adik kebah but she could not eat n dia insist utk pergi ke concert pada ptg tuh jugak. I risau dia pitam coz didnt eat anything but semangat adik sgt kuat. Menangis i tgk dia excited siapkan diri n berpeluh2 pakai baju, socks rambu ramba. Sian adik. Cikgu said glad she could come coz she has a surprise for us. Dan award tersebutlah surprisenya buat kami. That award adalah buat student yg start with zero knowledge (meaning xtau baca/tulis) semasa masuk SRK but at the end of year, she successfully dapat mengimbangi prestasi dia bersama student2 senior. She can read/tulis/mengira dengan baik. Tq adik for making us happy. Last saturday pergi orientasi Tahun 1, at first dia macam xnak but since kami bawa kakak sekali, dia tersgtlah ok, tak menangis n dapat lalui hari pertama bersekolah bersama 33 rakan yg lain dlm kelas. If dulu hanya 10org dlm satu kelas but now with 33 frens she can cope very well. Alhamdulillah....nikmat Allah yg mana mahu kamu dustakan. But on 2 January 2013, i tetap amik cuti walaupun sehari (Tak adil coz zaman kakak i amik cuti seminggu) utk pantau meeting point dia n kakak n how she handle herself kat kantin nanti.

 
Persiapan baby pun tak banyak yg disediakan coz aura utk beli brgnya belum mariii. But sum said yg bila dah masuk 7bulan better have sehelai dua dulu kut menghadapi emergency delivery, at least babyku berbaju n bernappy. So i just bought yg asas seorg baby perlu ada ketika kelahiran. Yg lain-lain akan dibeli masa 2nd bonus nanti heheheheh.

 
Hubungan bersama rakan2 dan staf KPT sgtlah baik. Sumtime kawan lebih byk membantu n support. Rakan juga yg byk bagi nasihat n i tried not to have any gap between me n my staff. Kita manusia biasa. Bila kita lebih akrab, kerja mnejadi lebih mudah n bahagia jer duk terperuk kat opis 8-9hrs. Now, dah kul 8.30pm, i'm still kat ofis but so happy being surrouded with nice people. Closing account pun xterasa payahnya. 

 
My love life....Alhamdulillah, syukur pada yg Esa kerana dia memang untukku. Perbalahan pendapat yg wujud sekadar salah satu rencah dlm marriage life kami. I xsempurna so dont expect too much from him too. We compliment each other. Aku syukur kerana keluarga dia treat aku as part of them, mana yg kurang, aku kena terima kerana aku juga tidak sesempurna mana pun di mata mereka. Wlaupun kami dah bersama selama 9 tahun but we are still learn to understand each other, to accept kekurangan dan memperbaiki our romance life jugak wowwiiieeee........
 
Next year 2013 gonna be our 10th yr of Anniversary. Dengan bertambahnya ahli baru, moga hidup kami lebih ceria, meriah n to add more kids in our life. I tak ramai sibling so i nak rasa bila ramai camna rasanya. Moga Allah swt terus menerus mengurniakan kami zuriat yg ramai, sihat dan soleh/selehah. Soooo looking forward to year 2013....Insya Allah. Jumpa lagi di tahun hadapan...muahhhhhhhh!!!!

No comments: