Thursday, October 11, 2012

ALLAHUAKBAR!!! ALLAH MAHA BESAR!!! (Part 2)

Satu perkara yang sentiasa tersemat dalam hati....
"DON'T GIVE-UP ON ALLAH SWT!!! KEEP PRAYING, TAWAKAL & REDHA"
 
Setiap ujian yang diturunkan oleh Allah kepada kita adalah berdasarkan kesanggupan serta untuk menilai ketaqwaan kita. Mintalah apa sahaja kerana Allah Maha Besar, Maha Agung, Maha Penyembuh serta Maha Mendengar. Ujian yang Allah berikan kepada aku 2 bulan yang lalu benar-benar menyedarkan aku bahawa jangan menoleh dariNya, terus berdoa dan hikmah serta nikmat Allah ada di sebalik ujian tersebut. Aku telah nampak hikmah tersebut dan hingga kini aku amat bersyukur bahawa dengan ujian ini juga, Allah memperkenankan doaku yang satu lagi. Sungguh besar pemberian Allah kepadaku. Amin Ya Rabbal A'lamin.
 
Dalam gembira mendapat berita kehamilanku, Allah menguji aku dengan berita adanya breast lump. Serba sedikit ia menyedarkanku untuk tidak terlalu gembira pada berita kehamilan tersebut kerana mungkin kegembiraan kita itu menyedihkan orang lain yang tidak dikurniakan zuriat. Aku menjadi lebih sensitif akan nasib rakan2 lain yang masih mengharapkan zuriat pertama sedangkan aku yang lambat menerima zuriat ke-3 pula yang merungut akan kelewatan tersebut. Astagfirullahhalazim, beristigfar aku banyak kali kerana kurang sabar serta terlalu sedih akan keguguran pada awal tahun tersebut. Aku benar-benar insaf dan pregnancy kali ini aku sembunyikan beritanya sehingga ia benar-benar menjadi, aku ubah url blog ini juga kerana kuartir akan luahan hati aku ini mungkin akan menguris perasaan rakan-rakan lain walaupun memang tak ramai pun reader blog ini, namun, ingin aku jadikan ia satu catatan buat tatapan di masa hadapan, Insya Allah. Below is the first picture through ultrasound of my baby (8 weeks). Semasa membuat ultrasound di Klinik Maria, aku menanggis di depan doktor kerana sayu mendengar heartbeat baby yg amat aku rindui. Syukur Alhamdulillah.
 
 
Berbalik semula kepada lawatan ke Hospital pada hari ini. Aku lebih selesa ke hospital seorang diri kerana takut akan menyusahkan serta mengusarkan pihak hubby pula. Biarlah aku tanggung sendiri tetapi visit yang kali ini, aku pasrah serta amat memerlukan kehadirannya untuk menguatkan aku sepanjang makluman result biopsy lalu. Risau kalau aku pengsan akan berita buruk atau aku perlu seorang yg lebih 'sane' utk mendengar perkabaran tersebut. Hubby banyak membantu serta berdoa utk kesejahteraan n kesihatan aku. Nikmat Allah yang mana mahu kamu dustakan. Alhamdulillah! pernah aku kabarkan padanya jika i sudah tidak sesempurna wanita lain, i izinkan dia kawin lain untuk tidak menyangkal kehendak lelaki atas kesempurnaan seorang wanita. Ditempelaknya aku dgn jawapan yg agak kasar tapi sweet sebenarnya "I kawin dgn u bukan kerana t***k u!!!" Dusshhh seperti satu tamparan terkena tepat pada muka, ye betul kaum wanita suka bersangka buruk pada suaminya, aku insaf! berdosa seorg isteri bersangka buruk pada suaminya. I minta maaf B. I cuma redha atas apa yg akan berlaku pada i nanti dan i nak u happy always.
 
Boleh dikatakan hubby i sgt tabah orangnya, dia sering mengatakan yg lump yg aku ada 'tidak ada apa-apa sebenarnya' sedangkan aku pulak sering memikirkan towards the worst of it, kunun nak preparekan diri supaya lebih bersedia. Tapi itu semua adalah bohong belaka. Tiada istilah untuk "to prepare myself for the worst", TIDAK AKAN! kita rasa kita kuat tapi sebenarnya kita memang lemah, suka berfikir sampai ke laut penghujungnya. Itulah sebaik-baik kejadian Allah swt, lelaki adalah pelengkap kepada kaum wanita, Subhanallah!!!
 
 
Pukul 6.30pagi, aku dah gerak ke hospital, semata-mata utk jadi yg terawal dan xperlu tunggu lama2. Hubby lewat skit kerana perlu hantaq yg sulung ke sekolah. Around 7.45am hubby sampai n terus kami ke cafe to have breakfast first. Dia makan but aku diam aje, memang xdaq selera lansung. Kegerunannya seolah-olah nak amik result SPM tapi yg ini maha dasyat feelingnya coz its between life n death (xsemestinya death jika kita berusaha utk sembuh n pray to Allah utk sembuh, Allah Maha Penyembuh). kukabarkan pada hubby jika diminta utk admit hospital on the same day if nak remove the lump, i sanggup coz i cant bare the burden anymore. I want to concentrate on my baby pula coz i've been neglecting him/her for the past 2 mths. Hubby xcakap apa cuma teruskan makan n keep on saying that its nothing gonna happen to me n i will be just fine!
 
Around 8.15am, kami tggu di Klinik Surgical n less than 5 minutes, my number dah appeared, terus masuk bilik. Sesampai sahaja di bilik doktor, the first word yg aku dengar dari seorang manusia yang bernama Doktor Hariri (belum sempat pun kami duduk)........ALHAMDULILLAH!!!
 
Ya Allah, bagai nak gugur jantung ini bila perkataan suci itu dikabarkan padaku, syukur Ya Allah, Kau masih menyayangiku, mengasihaniku, mendengar keluh resah rayuanku, hajatku, doaku. Bukan dariku sahaja malah Kau mendengar juga permintaan serta doa dari Suamiku, Ibuku, Kedua Mertuaku, Adik-beradikku, Ipar-duaiku serta rakan-rakanku. Amin amin amin amin.
 
Ayat-ayat lain seakan-akan terbang melayang dalam bilik tuh. Aku dah tak fokus, wajah orang-orang kesayanganku satu persatu berlegar-legar dalam bilik tuh, tak dapat nak kabarkan feeling pada waktu itu, aku masih ada harapan utk terus membesarkan anak-anakku, membantu suamiku serta keluargaku, masih ada masa dan ruang yang aku berjanji tak akan aku sia-siakan, juga aku berjanji utk menjadi hamba yg terbaik kepada Allah, Tuhan yg Maha Agung yang mana kasihku padaNya takkan aku sia-siakan. Tq Allah!
 
Aku biarkan hubby sahaja yg bercakap. Yg aku dapat tangkap, that lump is not cancerous or even cyst. Its only gumpalan air yang mungkin terbina utk mempreparekan diri utk menyusu, its only kilang susu for the baby. We called it 'Benign'. But to be more precautious, i need to return to the hospital setelah habis berpantang sumwhere in April next year to undergo the same procedure to be sure that nothing else to appear after delivery n make it as a routine check-up so that any lump that appeared can be remove immediately.
 
Always bear in mind if lump appeared in the area of underarm, we must hurry to the hospital coz if the lump is cancerous, it will spread quickly than other area since underarm area is a location of our 'lymph node' in which the cancerous cell can be spread widely to other area in the short period of time. So, Dear Girlfriends, plzplzplz, do self-check everyday while lying down in bed. During that position, our breast is in a flat condition n lump can be easily detacted. Any lump that appeared, plzplzplz refer to the nearer hospital n to be sure plz read via google coz it helps so much n guide us on what to do next. Prepared ourself with knowledge n ask your doktor regarding those lump. Plz undergo any procedure to be sure what the lump is all about n if its a dangerous kind of lump then seek other opinion on how to treat those lump. Lump yang jenis Cyst can be removed or just by suction by a needle. Lump yang jenis benign can just leave it there, no action needed. Lump yang jenis cancerous, ada prosesnya ikut tahap samada buang then continue with kimo n i have read sumwhere a mother with 5 mths pregnancy that being diagnosed with breast cancer, has undergo lectomy (sorry if salah ejaan) which means buang ketulan n undergo kimo while pregnant. No side effect on the baby cuma baby small skit n pre-matured but baby is safe. Kimo ada banyak jenis n pemilihan jenis kimo adalah bergantung kepada tahap kanser dan pesakit samada pregnant/tidak.
 
And always remember, pray to Allah swt untuk penyembuhan segera dan dipermudahkan urusan. Insya Allah, Allah Maha Pendengar serta Maha Penyembuh. Aku turut berdoa kepada semua family member dan rakan-rakan supaya dijauhkan penyakit berbahaya ini dan semoga bagi mereka yg sedang menderita sakit ini, aku doakan Allah segera menyembuhkan sakit tersebut supaya kita dapat jalani hidup seperti sediakala. Amin.

 

My Side of Story... (Part 1)

Assalamualaikum wbt...
 
Lama sungguh tak menulis di ruangan ini. Memang malas nak share coz pelbagai rasa, peristiwa n incident yang berlaku sejak awal tahun ini. Tahun 2012 memang tahun yg penuh dgn cabaran serta dugaan dan juga nikmat serta hikmah yang Allah tunjukkan pada aku dan keluarga. Pada awal tahun mendapat berita yang gembira which is pregnant untuk kali ke-3, namun pada Februarinya keguguran kerana feotus stop growing at 5 weeks n terdapat 2 karung, xsure samada pregnant kembar atau karung tersplit dua. Below is salah satu karung yang telah keluar sempurna, ingatkan xperlu DnC but rupanya ada lagi karung di dalam rahim n its kosong dan perlu lalui DnC. Kali ni tak full bius but using epidural. Seksa guna epidural especially part nak masykkan jarum sepanjang 3 inci ke tulang belakang n utk kebah dari bius pun makan masa. Tak boleh gerak n bangun dari katil. Kaki kaku jer.
 
 
Selang tiga/empat bulan after DnC, berurut n mengamalkan pemakanan folic asid serta rezeki daripada Allah swt, sekali lagi dikurniakan berita yang sgt mengembirakan pada 13 Julai 2012. Kali ini lebih berhati-hati coz memang sgt mengharapkan zuriat seterusnya selepas berehat selama almost 6 yrs. Lama sungguh gapnya. Didnt tell anyone termasuk close family kerana tidak mahu cerita lama berulang kembali. Waited until pregnancy cecah usia 12 weeks n after scan the heartbeat then baru share the news with family n some close frens masa raya lepas.
 
 
 
Namun, 27 Ogos 2012 lalu, dikejutkan dengan satu berita yang amat tidak mahu didengar lansung oleh semua wanita. Pada tarikh tersebut ketika gembira untuk membuka BUKU MERAH for pregnancy monthly check-up, doktor telah mengesan breast lump atau ketulan pada breast kanan. Diarah untuk ke Hospital segera untuk membuat pemeriksaan lanjut. Sejak pada itu jugalah, frankly speaking i didnt enjoy my pregnancy coz my mind keep on thinking of can i survive if i've been diagnosed with xxx oohhh, i cant even say it. Keep on thinking of my 2 girls n my coming baby either will he/she be affected with the disease. Nauzubillah min zalik. Hanya Allah swt  sajalah yg ketahui betapa dukanya hati, setiap hari menangis n i lost of my appetite n sleep.
 
 
I blamed myself for not taking care of my health n weight. Aku rasa bersalah pada anak-anak jika aku tiada, siapalah yg akan menjaga mereka, who can give the love that i showered them with. No one will understand them better. Ohhh my babies, mama so sorry for not taking care of my health until it will affect u if anything happen to me. Everynite, i akan tenung n membelai2 them coz i dont know how long will it last for me to do the same nanti. Ya Allah! Kau sahajalah tempat aku mengadu dan memohon pertolongan.
 
 
Pada 20 September 2012, i diminta ke hospital untuk membuat detail check-up dan kali ini tiada kaitan dgn baby/pregnancy. The main subject matter now is BREAST LUMP. Setiap malam i buat pemeriksaan sendiri n YES there's a lump, i can feel it. I requested for female doctor. After she checked on me, she was not sure n i can see the worried look on her face. Not sure was only the excuse for seeking more opinion that she already have. She said she need to refer to her boss or more senior doctor n its a male doctor actually. Malu hanya Allah sahaja yg tahu tetapi aku perlu redha kerana mungkin hospital tiada doctor wanita yg pakar on breast lump. After he checked on me n did the ultrasound, immediately he instructed for detailed ultrasound by Radiologist n also Biopsy. From there, i already know that i'm really not in the good condition. Again, the worried look on him n lectured that he gave proved that i need to act immediately every now n then when i feel a lump not to wait anymore.
 
 
I can say that i'm quite strong coz i got through all the procedure by myself. Hubby said that he can accompany me but i insisted not to coz i still can manage my emotion. Allah knows what i've been through. Radiologist did the scan n she always refer to her fren n they talked in a very slow tune so that i could'nt listen to their conversation. Before i went to the hospital, i did my research n i heard several vacab that i familiar with such as benign, malignant, milk duct, mass lump, hetrogeneous etc. Surprisingly, in the ultrasound they found a lot of small lump that we cant even feel it coz tersembunyi since i'm having quite a bulky breast (I'm pregnant for 16weeks by the way).. I asked a lot of questions too so that i can get clear picture of my ultrasound n i can make my own research via google n youtube (thanks to them too). They said i'm having several benign which is harmless but the 2 lump with the size of less than 1cm worried them coz its 50-50 of cancerous/not cancerous cell. Mine is about to look like below (google picture). Its round/oval n darken.
 
 
Then, i need to undergo Biopsy, they poked a fine needle to the area n extracted fluid from it. This fluid will determine either the fluid contains cancerous/non-cancerous cell. The procedure looking exactly the same with below (also picture via google). The color of the fluid is clear. Then, i have to wait for the result n my next appointment is on 16 Oktober 2012.
 
 
I cant wait for the date n i called the hospital asking them to tell me the result by phone. I called pathalogy department n they said the result is ready but she cant tell me anything, only doctor can do that. I insisted the surgical depart' doctor to tell me the result by phone n he refused to do that since its not ethic/langgar procedure. I surrendered n admitted that i just need to wait. I asked for another date n they agreed to see me on 11 Oktober instead which is today....