Wednesday, January 23, 2013

33 weeks and counting....

Alhamdulillah....

Kini dah 33 weeks. Sepanjang pregnant, berat badan telah bertambah sebanyak 7.4 kg sahaja. If anak-anak yg dulu i gained around 12-15kg. Berat baby dah 2.2kg, meaning besaq gak anak ni. Kesimpulan berat i dicover oleh berat baby, uri, ayaq ketumban n lemak kat pungkuq skit hahahahah. Ramai kata i xgain weight cuma perut je besaq. memang xnampak coz memang sedia dah besaq pun :)

So far tiada isu besar berkaitan kesihatan ibu dan anak cuma pergerakan baby. I sgt bermasalah dlm mengira pergerakan baby coz byk sgt istilah pergerakan baby yg boleh/xboleh diambil kira. Baby i bergerak, kadang-kadang berombak, beralun n kadang2 hanya a soft kick or tickle. Nurse kata hanya yg berombak n beralun sahaja dianggap bergerak n selain dari itu adalah bukan. Nurse kata baby mesti bergerak seperti berpusing. Camna nak tau dia berpusing atau tidak coz if berpusing mmg dasyat sgt rasa gerakan tuhh. So, memang payahlah nak capai 10x dr 9am - 9pm. Doc n nurse marah n ask me to go to hospital (kena tahan wad) utk pantau pergerakan melalui CTG. I tak nak coz bila malam n biasanya i dalam keadaan baring memang keraplah baby bergerak dgn aktif n walupun xcukup 10 by 9pm but malam aktif bergerak, for me my baby is ok. But lain pula istilah klinik nih, depa kata siang perlu pantau n baby perlu aktif. Masalahnya bila kita aktif bekerja n bergerak kita xperasan samada baby bergerak atau tidak (miscounted la kan) but they said ini adalah antara petanda baby lemas. Uncounted coz tak perasan dengan memang xbergerak berbeza kannnn!!! I tetap taknak pergi hospital coz pada malam hari and awal pagi i ada rasa pergerakannya. Doktor siap buat note kat buku, advise patient to go to hospital due to less fetal movement but patiet refuse to do so. Alamak, statement doktor sgt tajam n terasa diri ini sgt degil nak dengar cakap doktor. What shud i do then? I berdoa pada Allah swt semoga terus menerus memberi perlindungan kepada baby ini dan semoga my instinct is correct that my baby is ok, amin.

Selain masalah di atas, i ada satu lagi masalah yg amat payahlah nak ubati.....vaginal discharge yang melampau. Sejak pada bulan ke-4, i alami discharge yg melampau. Since then, i xpernah putus pakai pad n pantyliner mengalahkan org xpregnant. If uzur, consumption of pad dlm 20. I walaupn pregnant, pakai pad hari-hari + panty liner waktu siang sebelum solat zuhur + panty liner pada waktu malam semasa masuk tidoq. WWOooooowwwww!!! penat. Mula-mula discharge cam milky warna putih but lama2 yg milky bertukaq menjadi warna kuning n hijau...so xleh jadi. I bagitau doktor n they prescribed me ubat masuk vagina for infection. Seksa nak masuk ubat ni coz i blur salurannya kat mana. I tahu lubang mana satu but utk memasukkan sesuatu tanpa gesaan (dlm keadaan kering) adalah sgt sakit n seksa. Sampai menanggis2. Ask my hubby to help but tersangkut plak kat dinding vagina yg mana menyebabkan sakit lagi kuat coz kena keluarkan semula. Alih2 kena buat cara biasa yg i dont have to explain here....hahahahah berjaya gak.

Pakai ubat ni hanya tahan utk 2weeks shj then discharge yg sama keluar balik. Doktor kata selagi tiada darah then it is only hormone punya reaction. Baru-baru ni ia keluar sgt banyak n sgt milky sampai jijik pulak nak tengok, so doktor bagi balik ubat sama. Hopefully kali ni dia sembuh terus coz i dont want this infection will disturb the delivy process.

Till then....