Tuesday, September 21, 2010

Happy 6th Birthday Nurina Aisya

Pada tarikh ini 6 tahun lalu tepat jam 11.40pm, lahirlah puteri permata sulung kami Nurina Aisya. Kalau imbas kembali detik tersebut, rasa seronok sangat. Tarikh due date yg doktor beri is 20 Sept. Pada hari tersebut takda tanda sakit nak bersalin pun. So pi checkup kat klinik n doktor kata dia +10days to deliver n if still xbersalin i'll be induced. Errmmm...so mak dan saya decided nak pi carefour kat Alamanda yg baru je bukak time tu. Dgn perut yg memboyot, berjln2 kat alamanda beli brg dapur. Next daynya at 4am, sakit memulas2 selang 30min. Pi Hospital Putrajaya n doktor kata baru bukaan 1cm n disuruh balik.

At 8am dah ada kat rumah, golek atas sofa tahan sakit sambil tgk tv. Ayaq ketuban xpecah2 and darah pun xkeluar2 gak. So agak confuse apa petanda2 nak bersalin. Kalau pecah ayaq ketuban senang skit. So dah hitung selang brapa minit contraction. Perut macam ombak, senget sebelah n kejang. Hubby pun xpi keja standby but most of the time dia kadaq tidoq la. Last resort, masuk bilik ayaq hala getah paip kat perut. AAhhh lega jar. Sat sat masuk bilik ayaq kunun sakit perut nak uukkuukk...tapi xdaq apa pun. Jam 6ptg memang dah sakit sgt selang 10mins. Tunggu maghrib n buat ayaq bunga fatimah bagi kembang n terus pi hospital. At 8.30, bukaan 4cm n doktor pecahkan ayaq ketuban. Wow....ayaq suam2 meleleh keluar...n doktor picit 2 tiub ubat berak bagi kosongkan perut. After 5min, dah duk dlm toilet merut segala bagai. Nurse risau sgt takut terberanak dlm bilik ayaq. At 9pm, tukaq baju ke uniform bersalin yg haq blakang terbukak (seksi cute) n dah dok kat bilik bersalin.

Start minum ayaq bunga fatimah but not selusuh coz they said have to minum when we reach at 7cm ke atas. Doktor cuck ubat penahan sakit kat peha (phetedine kut). So relax skit. Tidoq sat sat n bangkit balik coz contraction. Kak Long, DekLan, Bang Chik n Mak dah standby kat luar but we asked them to pergi mkn2 n tggu ja kat umah rasa macam lambat lagi coz they said anak sulung selalu lama. But nnoopppp....at 11.30pm, bukaan dah 9cm n urgency to push mai gilar2...inside that room ada lebih kurang 6-8org coz depa tukaq shift+pelatih nurse yg nak belajaq sambut baby. Hubby saya kan peramah orgnya so depa semua cheer me up to push n that room dah jadik cam padang bola. Lantakla...janji pompuan semua. @ kali teran maka keluarla Nurina Aisya yang takdaq bunyi suara. Doktor yg sambut n terus nurse bawa keluar. Jantung kami dah cuak...is there anything wrong with our baby? Tak sampai seminit kami terdengaq jeritan baby yg sgt kuat. Ni sah kena tamapq kat pungkuq ni...thats why depa bawa lari keluar....afraid to do it in front of us kut....but i suh hubby keluar pi tgk....ya lah baby xditag nama i so afraid la kan. but Alhandullillah...semua ok.


SyaSya, nama panggilan agak kurang rambut ketika lahir n beratnya at 3.14kgs. She's a darling. Post deliver, syasya xbyk kerenah. Menyusu skit ja coz tidoq ja n i can do my own thing easily for example camna nak buang ayaq kecik n tukaq pad. Dengan modal berbayar sebanyak RM8 bagi service yg baik di Hospital Putrajaya, kami tidak akan serik lagi utk mengalami pengalaman yg sama next 2 yrs. Thank you kpd semua yg byk membantu especially Hubby, Mak, Mama & close family yg susah payah jaga kami dlm pantang.
Nurina Aisya, you are a big girl now. We are so proud of u. You are lil bit shy girl which i like that character, very preserve in front of othersvbut so cheeky when u are around us. Luv u so much kakak. Smart, girly n loving, thats u Kakak. Mama Love You So Much Endlessly.