Wednesday, December 15, 2010

Happy 4th Birthday Atik Khadija

NIA KHADIJA atau lebih dikenali sebagai Atik/Jaja is my second & youngest baby. Today is her birthday. Jika diingat kembali detik bersejarah Atik dilahirkan memang tidak akan lupa sampai bila@ especially apabila terlihatkan NASI AYAM n this has been her favorite food too. Due date yang tercatat dalam buku merah ibu mengandung adalah pada 16 Disember 2006. Tapi pada 15 Dis 2006, hari jumaat jam 11.40pm, Atik muncul melihat dunia yang indah n penuh dgn cabaran dan dugaan kita sebagai khalifah.
Pagi Jumaat, seperti biasa saya berada di ofis menyelesaikan tugas2 yang agak banyak time tuh coz towards end of year. Jam 12tgh, perut dah rasa semacam n since this is the second baby so dah bule agak ini adalah contraction. Selang 30min. Lunch hari tu plak dibelanja oleh Unit Gaji so done lagi makan laksa kengkunun pasni pantang mmg xleh makan. Before p makan dah call Hubby n bule suh dia relax coz rasa macam bule bertahan lagi n suh dia pi settlekan solat Jumaat dulu n after that can fetch me balik. Reason sebenaq nak join Unit Gaji makan...hihihi.
Around 2.30ptg, hubby sampai ofis n terus balik ke rumah coz rasa cam nak mandi dulu. SWaya masih relax n lengai coz contraction berselang 15min n xkuat sgt. Sampai je kat umah terus masuk bilik ayaq n terkezutt pad (mmg saya pakai seminggu sebelum due takut2 ayaq ketumban pecah xdone nak tadah)...again terkejut pad saya dipenuhi dgn darah hitam yang likat. OK! Start mengelabah now! Time tuh badan mula mengigil coz before this xturun darah n org kata if turun darah, masa bukaan akan jadik lebih cepat aka dah xlama dah baby nak keluaq.....
Rush to the Hospital Putrajaya n terus ke Dewan bersalin. Selepas diperiksa, doktor kata baru 2cm n mayb lambat lagi n disuruh balik since wad pun penuh (if depa tgk kita beralamat putrajaya mmg jgn berangan nak mkn free nasi spital ari tuh)...kami pun balik but tiba-tiba...baby nih...baby yer bukan saya teringin nak makan nasi ayam kat bangi. Tak mau tempat lain nak yg bangi jugak. Fullstop. Hubby yg sporting lebih2 lagi nasi ayam tuh pun mmg favorite dia, dgn lajunya membawa kami menyinggah Bangi. Semua org kat kedai tuh dok tgk saya yg sedang memegang perut utk menahan sakit contraction sambil sebelah tangan lagi menyuap nasi ayam yg mmg sedap. SatSat stop...pastu sambung makan.
Lupa nak mention yg time nih kami dah upah bibik Satimah yg sampai lar masih berkhidmat dgn kami. Around 6pm kami sampai rumah, mak n bibik terkejut coz ingatkan dah kena tahan kat spital. So, saya rilex2 kat depan tv n start after maghrib, sakit sgt kuat selang 5min. Hubby dok tanya nak pi spital balik tak but i insist blum lagi till i'm ready. And at 9.30pm, bagi signal kat hubby yg its the time to cungkit ke spital. Bunga fatimah yg Mama beli kat Mekah dulu pun dah diremdam n bawa terus ke spital. Coz bila dia dah kembang elok, kena minum as selusuh. Masa anak first pun buat cara sama n Alhamdullillah selang sejam dr bukaan 4cm can go up to 10cm.
Sampai spital, doktor seluk lagi n said its 5cm. Dia pecahkan ayaq ketumban n picit ubat ukk ukk. Tak sampai seminit berkejar ke toilet n let my every nonsense thing kat usus to get free...hihihi...terus tukar uniform n duk kat bilik bersalin. Kat Putrajaya, bilik bersalin sgt privacy. Hubby temankan n time nih dah minum dah ayaq bunga Fatimah that time was 10.30pm camtu la lebih kurang. They didnt gave me any ubat penenang coz masa Syasya they gave me Pethadine (so i can sleep n jaga bila sakit ja). This time no sleep sleep. Totally depends on Laughing Gas yg sgt saya xsuka coz really buat u lalok. Cannot think straight n nak baca doa pun lintang pukang jadiknya. Around 11.30pm, sakit nak meneran dah mai dah n bukaan dah cecah 9cm. Kepala Atik sgt besaq n they apply baby oil kat tempat 'tuh' sambil dibuat bulatan kat area tuh. Bule rasa all that coz xdaq sebarang bius but xrasa sakit sgt coz contraction lebih dasyat lagi sakitnya. Sekali teran keluaq kepala nak the next teran keluaq bahu n disusuli kesemua Atik...hihihi.
Dengaq suara sikit jar n they balut her with slimut ijau spital n bagi kat saya utk lihat secara dekat. Kiss her in the forehead n she's so white. They put her beside me n starts to bersihkan dia. sangat montel ok! Penangan nasi Ayam!
Till now...nasi ayam adalah makanan kegemaran Atik temasuk Nasi goreng Cina. Kulitnya n rambut Atik memang cam cina n sumtime nampak cam jepun skit...bak kata Hubby, Atik ikut blah dia coz depa ada darah cina skit. But actually i nampak dia cam my arwah Ayah. Mak Lang pernah kata Arwah Ayah sgt putih n agak montel masa kecik, rambut pun tebal n lurus. So, its a mix n match.
Anyway, Atik now dah 4 years old. A bit manja n takut kat org asing skit. kuat kememeh n merajuk mayb becoz whatever dia nak mmg dapat coz dijaga oleh bibik since baby lagi. Jarang bergaul dgn org lain kecuali kakak Syasya n sedara terdekat. Kalau org luar tgk mungkin menyampah dgn sikap atik yg kuat nangis, merajuk n sebek tak tentu pasal but as for me... Hanya org tertentu sahaja yg memahami Atik, sabaq dgn dia n luv her so much. One of them is Bibik n i thank Allah utk semua kurniaanNya coz disebalik sesuatu kesusahan ada kesenangannya n di sebalik sesuatu kesenangan itu ada kesusahannya. Dia seorang penyayang especially kat animals, sgt suka kat cat, suka tgk doggy, horse etc. Paling cermat dalam menjaga toysnya especially Jaguar, her best buddy yg kami beli kat Singapore Zoo last yr sampai tolong cari teman kpd jaguarnya iaitu mummy jagusr n baby jaguar. Wherever she goes, she will bring 1 soft toy, pegang elok kat tangan. We luv u so much Atikk!
**Update**
Atik dah pegi school pada 4/1/11, lewat sehari coz kami sgt bz uruskan kakak masuk Tahun 1 juga pada 3/1/11. I have to teman her till school end n nampak macam cikgu kat sana pun macam dah give up. As i said susah org nak approach dia but if u sabaq n ada skill, dia akan jadik budak paling rapat dgn org itu. 2nd day bangun lambat. 3rd day, bibik teman dr kejauhan. 4th day onwards, Atik dah bule berada bersama org2 asing kat school. sangat rapat dgn cikgunya n bila dia sampai kat school, ada sorg membe dia ni sambut Atik kat pintu, pimpin tangan bawa ke kerusi n suh duduk sebelah dia....WOW! dah kata dah bila dia dah sesuai dgn satu2 keadaan n seseorg she can be so easy to manage. Cikgu cakap dia slalu tolong kemas brg2, xbuat bising n tekun ikut arahan. Congrats Atik! You really can do it!